26 września 2020 r. na terenie WTZ ,,Promyk” w Otuszu jak co roku odbyła się impreza z okazji Święta Pieczonego Ziemniaka. Zapraszamy do lektury relacji Oli, jednej z uczestniczek tego wydarzenia.
W tegorocznym festynie wzięli udział uczestnicy WTZ ,,Promyk” z Otusza i Konarzewa wraz z rodzicami oraz członkowie Stowarzyszenia Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych ,,Promyk” w Komornikach. Wśród obecnych, zaproszonych gości wymienić należy między innymi: p. Tomasza Woźnicę, zastępcę dyrektora PCPR, p. Pawła Przepiórę, Zastępcę Wójta Gminy Dopiewo.
Na przybyłych czekały wspaniałe atrakcje, takie jak: quiz na temat ziemniaka, konkurs na rzeźbę z ziemniaka, konkurs na najdłuższą obierkę oraz zwiedzanie wozu strażackiego. Państwo Sokołowscy z Buku zaserwowali nam różne potrawy z ziemniaka, takie jak: pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, szare kluski i frytki. Jednym słowem: smakowicie, jak to w powiecie poznańskim.
Niespodziankę sprawiła nam obecność animatorki, która umilała czas przez wykonywanie ogromnych baniek mydlanych i zachęcała do udziału w zajęciach z chustą Klanzy. Dużo frajdy dostarczyły też przejażdżki bryczkami. Ponadto Prezes Stowarzyszenia, pan Bogdan Maćkowiak, zadbał o każdy detal, nagrodził wszystkich tych, którzy brali udział poszczególnych konkurencjach.
Szczęście się do nas uśmiechnęło, ponieważ pogoda sprzyjała spędzaniu czasu na powietrzu. Serdecznie dziękujemy za niesamowite przeżycia, które na długo pozostaną w naszej pamięci.
Aleksandra Tonder,
uczestniczka WTZ „Promyk” w Otuszu