W sobotę (10.09.br.) w naszym Stowarzyszeniu odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka. Członkowie Stowarzyszenia wraz z swoimi rodzinami uczestniczyli w tegorocznym, już cyklicznym wydarzeniu –Święcie Pieczonego Ziemniaka. Piękna, słoneczna, ciepła jesienna aura pozwoliła nam przyjemnie spędzić ten czas. Tradycyjnie, jak co roku Pan Prezes powitał zgromadzonych gości. Podczas tegorocznego spotkania mieliśmy zaszczyt gościć Pana Tomasza Woźnicę (zastępcę dyrektora PCPR w Poznaniu), Pana Piotra Gorońskiego (Przewodniczącego Rady i Miasta Gminy Buk)a także Romualda Kubiaka(Sołtysa Otusza). Podczas tegorocznego festynu mieliśmy okazję skosztować smacznych potraw przygotowanych z ziemniaka (m.in. szare kluchy z kapustą, gzik z ziemniakami, frytki) mogliśmy również uraczyć się aromatyczną kawą i herbatą, smacznymi drożdżówkami a także watą cukrową o różnorodnych smakach i kolorach.
Było wiele, interesujących konkurencji a także quizów sprawdzających naszą wiedzę o ziemniaku. Był także przesympatyczny Olaf z Krainy Lodu, z którym mogliśmy wykonać sobie pamiątkowe zdjęcia, a także bardzo interesujące i różnorodne zabawy prowadzone przez animatorów. Mogliśmy również uczestniczyć w przejażdżkach bryczkami po okolicy, a także zmierzyć swoje siły w jeździe na byku. Nie tylko nasi uczestnicy mieli okazję popisać się swoją sprawnością w zmaganiach z bykiem, udział wzięli również nasz Pan Prezes a także Sołtys Otusza. Mnie bardzo spodobały się zabawy z Chustą Klanzy, duże bańki, a także sztuczny śnieg- śnieg o tej porze roku to było bardzo nietypowe doznanie.
Mieliśmy okazję również uczestniczyć w licznych konkursach m.in. na rzeźbę z ziemniaka. Wszystkie wykonane rzeźby były bardzo kreatywne i niepowtarzalne. Ja wykonałam konia-muszę przyznać, że wyszedł piękny, bardzo się starałam żeby tak było. Na koniec Pan Prezes wręczył nam wszystkim upominki w postaci ziemniaczanych chipsów, dziękują za obecność i wspaniałą zabawę. To był bardzo przyjemnie spędzony, wspólnie czas.
Marita Napierała
Uczestniczka WTZ „Promyk” w Konarzewie